• Paardendekenwasserij De Kempen

Veulen seizoen

Het voorjaar komt eraan, en de eerste veulens van 2018 zijn ondertussen geboren.

De geboorte van een veulen:
Elke keer is de geboorte van een veulen weer spannend, of u nu een doorgewinterde fokker bent of niet. “Zal alles wel goed gaan?” zult u zich afvragen. In de meeste gevallen geeft de geboorte weinig problemen. Het is echter wel belangrijk om te kunnen signaleren wanneer het niet goed gaat. Want als de bevalling niet goed vordert zal er met spoed een dierenarts bij moeten komen.

Draagtijd:
De merrie draagt gemiddeld 330 dagen (11 maanden), maar een dracht van een jaar is zeker geen uitzondering. Merries die overdragen hebben geen groter risico op een te groot veulen. Ze hebben juist vaker een kleiner veulen. Dergelijke veulens blijven langer zitten, omdat ze blijkbaar nog niet klaar zijn om geboren te worden. Opwekken van de geboorte bij dergelijke merries is daarom ook geen goed idee.

Voorbereiding
Een drachtige merrie moet op de juiste wijze gevoerd worden en voldoende beweging krijgen. Een goede lichamelijke conditie is van belang voor een vlotte geboorte en een sterk veulen. Om een veulen zoveel mogelijk afweerstoffen via de biest te laten krijgen, is het verstandig om de merrie ongeveer 4-6 weken voor de geboorte (extra) te vaccineren tegen influenza en tetanus. Daarnaast dient de merrie, indien mogelijk, al geruime tijd voor de te verwachten veulendatum in de box te worden geplaatst, waar ze ook zal veulenen. Zo kan de merrie ook antistoffen maken tegen de daar heersende kiemen, die ze via de biest aan het veulen door zal geven. Tevens geeft het rust als de merrie gaat veulenen in een omgeving die ze al kent. De box moet ruim, goed verlicht en schoon zijn.

De geboorte
Als de uitgerekende datum daar is, zal de merrie vaker in de gaten gehouden moeten worden. Een geboorte bij een paard is echter heel moeilijk te voorspellen. Merries kunnen gerust twee weken “te vroeg” een volgroeid veulen brengen, maar ze kunnen dus ook zonder problemen 3-4 weken overdragen. Er zijn wel een aantal voortekenen waarmee we het tijdstip van de geboorte proberen te voorspellen. In de meeste gevallen zal het uier van de merrie korte tijd voor de geboorte volschieten en zal de merrie gaan kegelen (harsdruppels aan de tepels).

Tips:
Als de geboorte datum nadert dient de merrie extra goed in de gaten te worden gehouden.
U kunt daarbij gebruik maken van de volgende hulpmiddelen.

-Camera:
Er wordt tegenwoordig veelvuldig gebruik gemaakt van Camera systemen welke u via uw PC of mobiel in staat stelt om op elk moment de merrie nauwkeurig in de gaten te kunnen houden, dit is een handig middel en geeft geen stress voor de merrie en bespaard u een hoop keer een nachtelijke ronde naar de stal.

-Birth alarm:
De birth alarm is een heel handig en betrouwbaar systeem om u op het moment dat de geboorte zich aandient te waarschuwen.
Zodra de merrie in de geboorte houding gaat liggen zal de birth alarm dit door middel van een sensor opmerken en meteen actie ondernemen door u te bellen op het door u zelf ingestelde telefoonnummer(s).
De birth alarm kan zowel aan het halster bevestigd worden als aan een rol singel.
Ook deze voorkeur kunt u zelf aangeven.

Wilt u ook een birth alarm huren zie in het menu op onze website alle informatie over onze tarieven en voorwaarden.


Meldt u aan voor de nieuwsbrief

U ontvangt als eerst nieuws en aanbiedingen.

Shop uw paardendekens hier

Ontvang de eerste reiniging van uw deken gratis bij aankoop van een paardendeken in onze shop!


Contactgegevens

Denise Verkade
Akkerstraat 8
5528 CH Hoogeloon
Noord-Brabant

06-30008284
Stuur een bericht

Openingstijden: op afspraak

Paardendekenwasserij De Kempen - 2018